Baseline Informatiebeveiliging Overheid

De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is een set regels en maatregelen om ervoor te zorgen dat overheidsinformatie altijd beschikbaar, betrouwbaar en vertrouwelijk blijft. Dit wordt gedaan door risico's te beheren, beveiligingscontroles uit te voeren, goed te reageren op incidenten en trainingen te geven om mensen bewust te maken.

Introductie

De Nederlandse overheid heeft, net als de rest van de samenleving, in de afgelopen decennia een snelle technologische vooruitgang doorgemaakt, van typemachines en kopieerapparaten tot faxen, internet, desktopcomputers en datacenters. Waar voorheen slechts enkele ambtenaren met automatiseringssystemen werkten, functioneren overheidsorganisaties nu als IT-bedrijven. Alle ambtenaren gebruiken tegenwoordig een breed scala aan software en systemen, en de IT-budgetten blijven elk jaar stijgen om deze veranderingen bij te houden.

Hoewel automatisering veel voordelen heeft gebracht voor zowel organisaties als burgers, zijn er ook nadelen. Hoe meer we vertrouwen op informatie en systemen, hoe kwetsbaarder we worden. Wat gebeurt er als systemen falen of informatie verkeerd is door fouten in de systemen? Informatie kan ook in verkeerde handen terechtkomen. Er zijn steeds meer nieuwsberichten over incidenten zoals uitval van systemen, datalekken, ransomware, phishing en schendingen van de privacy van burgers. Bedreigingen kunnen zowel van binnen als van buiten het land komen, en incidenten kunnen binnen de organisatie ontstaan, zowel per ongeluk als opzettelijk.

Om de overheidsorganisaties goed te beschermen, wordt de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) toegepast. De BIO is een set verplichtingen voor de overheid die zowel de technische als organisatorische aspecten van informatiebeveiliging dekt.

Voor de BIO hebben wij de volgende training beschikbaar: