Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Seminar Baseline Informatiebeveiliging Overheid

20 juni @ 12:00 - 18:00

Introductie
De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is een soort ‘minimum standaard’ voor hoe we omgaan met de veiligheid van informatie binnen overheidsorganisaties. Het helpt ons om ervoor te zorgen dat belangrijke informatie veilig blijft, zodat we kunnen voorkomen dat het in verkeerde handen valt, wordt gewijzigd of verloren gaat. Het BIO geeft ons een soort stappenplan om te zorgen dat we onze informatie goed beveiligen, zelfs als we niet veel ervaring hebben met dit onderwerp. Het gaat bijvoorbeeld om wie toegang heeft tot welke informatie, hoe we omgaan met incidenten als er iets misgaat, en hoe we ervoor zorgen dat onze medewerkers weten hoe ze veilig met informatie moeten omgaan. Het idee is eigenlijk om een soort ‘veiligheidscultuur’ te creëren binnen onze organisatie, zodat iedereen begrijpt hoe belangrijk het is om informatie goed te beschermen.

Waarom de BIO
Als omgevingsdienst beheer je gevoelige informatie over bijvoorbeeld milieuvergunningen, milieubeheer en handhaving. Het is van cruciaal belang om deze informatie te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, wijzigingen of lekken.
Het implementeren van de BIO helpt bij het identificeren en beheren van risico’s met betrekking tot informatiebeveiliging. Door een gestructureerde aanpak te volgen, kun je potentiële zwakke punten in je systemen en processen identificeren en corrigeren voordat ze tot ernstige incidenten leiden.
Het publiek moet erop kunnen vertrouwen dat de omgevingsdienst zorgvuldig omgaat met de informatie die zij bezit. Door de implementatie van de BIO toon je aan dat je serieus bent over het waarborgen van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie.
Als omgevingsdienst werk je samen met andere instanties en organisaties. Het gebruik van een gemeenschappelijk kader zoals de BIO vergemakkelijkt de samenwerking en interoperabiliteit op het gebied van informatiebeveiliging, omdat het een gemeenschappelijke taal en standaardpraktijken biedt.

Seminar
De implementatie van de BIO moet dus door alle omgevingsdiensten uitgevoerd worden. De vraag is alleen vaak wel waarom moeten we dit doen, wat bereiken we ermee en hoe gaan we te werk. Gelukkig zijn jullie niet alleen, er zijn 28 omgevingsdiensten en die moeten allemaal de BIO gaan implementeren.
Tijdens deze bijeenkomst zullen een aantal organisaties hun verhaal doen over de implementatie van de BIO. Afsluitend vindt er een paneldiscussie plaats waaraan vragen vanuit de zaal beantwoord zullen worden.
Daarnaast is er volop de gelegenheid om met elkaar kennis te maken en gegevens uit te wisselen.

Voor wie?
De bijeenkomst is specifiek voor directeuren van de Omgevingsdiensten en de hoofden Bedrijfsvoering (waar de CISO onder valt).
Daarnaast zijn uiteraard de teamleiders Informatiemanagement en de CISO’s ook welkom.

Datum: donderdag 20 juni 2024

Tijd: 12:00 – 18:00 uur

Locatie: Locatie volgt zo spoedig mogelijk

Locatie: Locatie volgt zo spoedig mogelijk

Aanmeldlink: https://olthofsupport.nl/seminar-baseline-informatiebeveiliging-overheid/

Links naar relevante websites: n.v.t.

Gegevens

Datum:
20 juni
Tijd:
12:00 - 18:00